* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоБиблиотекаБиблиотека за ученика

Жени-философи и учени от древността

Представи си, че те попитат дали знаеш името на някой известен човек от древността. За кой според теб ще се сетиш ? Може би за някой умен гръцки учен - математик или физик като Питагор или Архимед, или дори за още по-умен философ като Платон и Аристотел, за които може би вече си чувал или чел нещо. Но дори и да знаеш малко за тях, бъди сигурен, че ще учиш за тези учени и философи в училище.

А какво ще отговориш, ако те попитат за жена - древен философ или учен? Каква ще е първата ти реакция? Ако смяташ, че няма такива жени, прочети по-долу:

  Древен Шумер                                     

Ен Хеду Анна

 

Ен Хеду Анна живяла във Вавилон около 2354 г. пр. н. е. Баща й Саргон бил създателят на Саргонската династия във Вавилон по това време. Ен Хеду означава върховна жрица на богинята на Луната. Тази длъжност била изключително важна, тъй като единствено жрицата можела да назовава новите управители на града.

Шумерия и Вавилон били първите градове, в които започнало развитието на астрономията и математиката. Тези науки били развивани и контролирани от жреците и жриците на съответните градове. Ето защо, Ен Хеду се счита за една от създателките на астрономията и математиката в този район.

Тя заедно с другите жреци и жрици, създала множество обсерватории в религиозните храмове, от които да се наблюдават звездите и луната. По това време били направени и карти на движението на небесните тела.

Ен Хеду участвала в създаването на един от първите религиозни календари, който се използва и до днес в някои религии и по него се честват Великден, еврейската Пасха и други празници. 

 

Не са запазени никакви научни записки на Ен Хеду. Съществуват единствено четиридесет и две от нейните поеми в превод. Въпреки това, Ен Хеду Анна e първото женско име, записано в историята на техническите науки.

 

 Древен Китай                                         

Ши-Линг Чи

   

Горе долу по същото време, в източната част на Азия, легендата разказва, че първата императрица на Китай - Ши-Линг Чи (2640 пр.н.е.) открила тайната на тъкането на коприната, докато наблюдавала копринените буби в градината си. Тя открила как да се размотае коприната от пашкула и да се изтъче от нея дреха и положила основите на копринената индустрия в Китай. Яо, съпругата на четвъртия император изобретила преденето на коприната.  

Китайците са велики изобретатели и имат много постижения далеч преди европейците, но имената на изобретателите най-често не били записвани. Все пак до нас е достигнало сведение, че императрица Ши Дун (105 сл.н.е.) заедно с евнуха си Каи Лун  за първи път изобретили метод за правене на хартия от черничева дървесина. 

 Древна Индия                                      

В древна Индия живяла една жена философ на име Маритрайе. Тя  се споменава с уважение във Ведите (най-старите литературни източници, някои от които датират отпреди 3000 години.) Гарги, дъщеря на Вачакнави  (1500 пр.н.е. ) се споменава като философ в древната санскритска литература и Упанишадите (текстове, описващи пътя на познанието), сътворени от мъдреците в Индия между 8-ми и 4-ти век пр.н.е.

Друга учена жена, известна в Индия била Кхана,  за която се предполага, че е живяла между 800 и 1200 година пр.н.е. Нейната история в голям си част е легенда, но се твърди, че тя имала по-задълбочени знания по астрономия от своя съпруг-астроном. Ако се върнем към Вавилон ще срещнем името на Тапети-Белатикалим (1200 пр.н.е.) - известна като алхимик-парфюмерист.

Санскритската ведическа литература споменава Лилавати като уважавана жена естествен философ и откривател на математиката. Тя била дъщеря на известния индийски математик Бхаскарачарая, който направил много важни открития в астрономията и математиката, като разрешил проблема с нулата. Той бил първият, който забелязал, че когато едно число се дели на нула, резултатът не е нула, а безкрайност. Той написал книга по алгебра, наречена Лилавати, на името на дъщеря си. Една от версиите е, обаче е, че дъщеря му сама е написала книгата.

         

Жена мъдрец 

 Древен Египет                                       

Малко се знае за друга известна жена-философ от древността - Аганике от Египет. Освен че е живяла около 1875 пр.н.е. за нея се знае, че била в двора на фараона Сесторис в Египет. Чрез астрологията и естествената философия тя разпространявала знания, изучавала небесните тела и разположението на планетите, за да предсказва бъдещи събития. Известно е, че можела да изчисли разположението на планетите и да го запише - с йероглифи!

 Древна Гърция                                     

Съгласно традицията, Теано (6-ти век пр.н.е. ), жената на Питагор и нейните две дъщери управлявали училището на Питагор след смъртта му. Теано написала трактати по математика, физика, медицина и детска психология. Мак Лемор пише, че най-значителният й труд бил на тема: Принципът на „златната среда". Все пак е трудно да се каже каква точно е заслугата на Теано. Тя продължила да поддържа училището на Питагор, факт който много пъти е споменаван, но никога не е бил потвърден от писмен източник. Поради тази причина, единствено може да се твърди, че Теано била математик, физик и администратор и запазила жива средата за развитие на бъдещите математици.

Жената естествен философ Периктион била последовател на Питагор (569 - 475 пр.н.е.). Тя вероятно е преподавала в училището му и се счита за автор на два труда, които се оцелели до наши дни: "Мъдрост" и "Хармонията на жената"

Аглаонике (около 200 г. - неизв.), известна още като Аганике от Тесалия се цитира като първата жена астроном в древна Гърция. На нея гледали по-скоро като на вещица, която можела да накара луната да изчезне от небето, което означава, че тя всъщност можела да предсказва времето и мястото, където ще има лунно затъмнение.

Аглаонике

  Александрия                                       

Еврейката Мария живяла в Александрия вероятно през първи век от новата ера  (някои източници твърдят, че през 3-ти век от н.е.). Тя открила формулата на солната киселина. Еврейката Мария изобретила много пособия за съхранение на химикалите. Едно от тях, все още познато като банята на Мари (bain marie -фр.език), (the double boiler -англ.език), (Marianbad -нем. език) е прототипа на съвременния дестилатор. Тя изобретила и дестилатор наречен трибикос, който е може първият уред за дестилация. Веднъж, докато експериментирала със серни пари, успяла да синтезира метална смес, покрита с черен сулфид, съставка, която все още е известна като „черния цвят на Мария".

Хипатия 

Хипатия Александрийска (370? - 415 сл.н.е.) била дъщеря на Теон, който е считан за един от най-образованите мъже в Александрия, Египет. Теон отгледал Хипатия и я посветил в света на науката. Много историци днес признават Хипатия не само за математик и учен, но и за философ. Сведения за нея са достигнали до нас единствено чрез писмата й. По-голяма част от трудовете й са унищожени по време на опожаряването на библиотеката в Александрия. Хипатия била позната повече с работата си в областта на математиката, отколкото в областта на астрономията и най вече с идеите си за коничните сечения, открити от Аполоний. Тя издала труда: „За конусите на Аполоний", в който описва разделянето на конусите на различни части чрез равнина. Тази концепция доразвива идеята за хиперболите, параболите и елипсите. Книгата  на Хипатия прави коничните сечения по-лесно разбираеми и така спомага за запазването на концепцията през вековете. Хипатия е първата жена, която има такъв голям принос за запазване на ранните идеи в математиката.

 

Хипатия загива трагично, разкъсана от християнската тълпа. Въпреки това, трудът на живота й остава жив. По-късно Декарт, Нютон и Лайбниц доразвиват труда й. Хипатия е направила много за жена, живяла в нейното време. Философите признават, че тя притежавала огромно знание и била превъзходен учител. 

Това са само някои от имената в дългия списък на жените философи и учени. Можеш да намериш много повече информация за известните жени във всички области на науката от древни времена до днес на уебсайтовете, които сме използвали за тази статия.

4000 years of Women in Science; Biographies of Women Mathematics; Women Philosophers; Women in Science Blog;Cielosur ; Women Warriors and  Wikipedia, the free encyclopedia.

 НАЗАД КЪМ УРОК 3 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Библиотека
Българско законодателство
Стратегически и програмни документи
• Национални планове по равнопоставеността
• Стратегии и програми
• Правителствени доклади
Актове на изпълнителната власт
• Постановления и решения
Законодателство на Европейския съюз
• Първично законодателство
• Вторично законодателство
• Практика на Съда на ЕО
• Доклади и изследвания
• Законодателство и практики в страните-членки
Международни инструменти по правата на човека
• В системата на ООН
• Документи на Съвета на Европа
Интегриран подход за равно третиране на жените и мъжете - ресурси
Издания на ЦИПЖ
• Изследвания и проучвания на ЦИПЖ
• Други издания на ЦИПЖ
• Регионален бюлетин "Спрете насилието над жените"
• Издания, финансирани от ЦИПЖ
Статии, студии, публикации
• Автори от ЦИПЖ
• Други автори
Становища и призиви
История на женското движение
Речник
Библиотека за ученика
Информация за конкурси

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА