* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
За нас:
Контактна информация
/10-11-2004 /
КОНТАКТНА ИНФОРМАЦИЯ ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПОЛИТИКИ ЗА ЖЕНИТЕ ТАТЯНА КМЕТОВА, Изпълнителен директор АДРЕС ПО РЕГИСТРАЦИЯ: ул. "Триадица" №6, София 1000, България АДРЕС ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ: ул. "Цар Асен" № 38, София 1000, България ТЕЛ/ФАКС: +359/ 2 9 ...
още...
За нас
/10-03-2004 /
Фондация "Център за изследвания и политики за жените" е създадена през 2003 година като неправителствена организация по Закона за юридическите лица с нестопанска цел с Решение на Софийски градски съд от 30 юни 2003 година (фирмено дело № 5893/2003 г., дан ...
още...
още За нас
Библиотека:
Библиотека
/03-02-2005 /
В библиотеката ще намерите текстове на български закони, както и връзки към международни правни документи. Тук можете да се запознаете и с изданията на ЦИПЖ. В нашата библиотека също така представяме статии и студии на български и чужди автори, в коит ...
още...
още Библиотека
Книжарница:
Книжарница
/25-01-2005 /
1. В офиса на ЦИПЖ можете да закупите книгите: КРИТИЧЕН РЕЧНИК НА ФЕМИНИЗМА Координиран от Елена Ирата, Франсоаз Лабори, Елен Льо Доаре, Даниел Сенотие Издател: Фондация "Център за изследвания и политики за жените" Научен редактор на българското издани ...
още...
още Книжарница
На фокус:
Много се изговори за Конвенцията, нищо не се каза за жените и децата, жертви на насилие

Център за изследвания и политики за жените заедно с близо 200 неправителствени организации, подкрепени от представители на академичните среди и граждани, се обединяват в подкрепа на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) с отворено писмо:

Щеше да е смешно, ако не беше жестоко. Така се успокояваме помежду си всички, които не сме безразлични към всекидневния тормоз и които от над 20 години се занимаваме с това, да подкрепяме брутално пребити жени от техните съпрузи и партньори, да помагаме на деца, преживели немислими форми на насилие, да работим по промени и подобрения в законодателството, за да можем да спасяваме човешки животи. Защото за нас, всеки един човек, измъкнат от живот с насилие, е огромна победа. Това е нашата кауза.

Изговориха се най-невероятни неща по повод на Истанбулската конвенция, но нищо не се каза за обекта на документа, а именно - жените и децата, жертви на насилие. Никоя партия или организация не спомена жената от с. Окорш, пребита с горещ котлон. Пребитата до смърт жена от Хасково. Наръганата с нож жена от София. Не говорихме за бебетата и малките деца, чиито майки живеят в страх за живота си всяка вечер. И още, и още, и още ... Политическото и властово противопоставяне е за сметка на вече мъртвите жени. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и тормоза. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно насилие, чиято история не стига не само до медиите, но не стига до никого. За сметка на жените, които търсят помощ и им бива отказана, защото „те сами са си виновни“. За сметка на онези 70% ученици на възраст от 13 до 16 години, които лично познават жертва на насилие.

Тази ситуация е в интерес на извършителите. В интерес на тези, които смятат, че имат изконно право на притежание над жена си и децата си. В интерес на тези, които бият, насилват, тормозят, изолират, преследват и накрая убиват своята съпруга или партньорка.

Целият политически популизъм и задкулисните интереси, развихрили се около Истанбулската конвенция, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над жени и деца плащаме всички. Защото именно насилието в дома води до разпад на традиционното семейство, а децата ни пренасят тази агресия в училище.

Идеята на Истанбулската конвенция не е просто да се направят няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да няма насилие над жени и деца. Това означава – превенция.

Означава всеки, от детето до възрастния, да знае, че насилието е неприемлива форма на отношения и се преследва от закона и държавата.

Означава провеждане на целенасочена държавна политика, насочена към изкореняване на насилието.

Означава координирани усилия на всички институции в България. Или накратко, означава, че ако някоя жена или дете са подложени на домашно насилие и насилие основано на пола, помощ може да се потърси на национална денонощна телефонна линия за подкрепа на лица, пострадали от насилие. Жертвата на насилие ще може да бъде незабавно настанена в кризисен център, намиращ се в нейната област, а няма да се налага да пътува в тежко състояние до център в друг град и област. Жертвата на насилие няма да има нужда да обикаля безброй институции и сама да си търси правата.

Означава, че насилникът ще извършва престъпление, ако нарушава ограничителната заповед и ще бъде съден за това.

В момента нашето законодателство и система не предоставят реална закрила.

А ние искаме жените и децата най-после да бъдат напълно защитени от държавата. Искаме днешните момичета и момчета, които са утрешни жени, мъже и родители, да формират нагласи, основани върху концепцията за равенство между жените и мъжете и ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните отношения. Да изградят светоглед на взаимно уважение и признание, а не на притежание и контрол.

Ето защо, приканваме ръководствата на всички политически партии, представени в парламента, за открита публична дискусия, организирана и предавана по обществената телевизия, по същността на Конвенцията и защо ратифицирането й е важно и полезно за България.

Призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички отговорни граждани – не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривяване наа истината.

Не ставайте жертва на слухове и несъществуващи заплахи.

Нека докажем, че българите са съпричастни, съчувстващи и отхвърлят насилието.

Нека покажем силата на доброто лидерство.

Подкрепете ратифицирането на Истанбулската конвенция, която ще донесе по-добро бъдеще за всички нас. Бъдеще без насилие.

Можете да изразите вашата подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенция от страна на България на 23-и януари от 11.00 часа в градинката между Народно събрание и Софийски университет. Присъединете се към фейсбук събитието тук - https://www.facebook.com/events/207375829826761/.


ПОКАНА

 

През 2016 - 2017 г. Фондация "Център за изследвания и политики за жените" (ЦИПЖ) участва в изпълнението на проекта "CSO WINS: Изграждане на капацитет в южния средиземноморския регион за отворен диалог в обществото и мониторинг на политиките за жените ", в който си партнира с Hiwar Center for Youth and Women's Empowerment от Палестина.

В изпълнение на проектните дейности между 8 - 12 май 2017 г. организираме посещение в София и срещи за обмяна на опит на директорката на партньорската ни организация - г-жа Иман А.Х. Муса.

В тази връзка имаме удоволствието да поканим всички неправителствени организации, които проявяват интерес на среща-разговор с госпожа Муса. Срещата ще се състои на 11 май 2017 г. от 14:00 до 16:00 ч. в зала "София", Столична библиотека, етаж ІІ, пл. "Славейков" № 4

 

Проект "CSO Wins: Изграждане на капацитет в южния средиземноморския регион за отворен диалог в обществото и мониторинг на политиките за жените " се координира от Европейски средиземноморски институт - IEMed  и е финансиран от Европейския съюз. 


Честит 8-ми март, български жени!

Поздравяваме всички жени, които със своя упорит труд, надежди, вяра, творчество, грижа, ум и голямо сърце, спомогнаха и ежедневно допринасят за развитието на жените, за правото им да бъдат уважавани и третирани от обществото по достоен начин.

От екипа на ЦИПЖ

 


още На фокус

Търсене:
Търси

Настоящи проекти:
Проект EQUAL SPACE (ПРОСТРАНСТВО НА РАВНОПОСТАВЕНОСТТА)
/01-10-2017 /
ПРОЕКТЪТ EQUAL SPACE (ПРОСТРАНСТВО НА РАВНОПОСТАВЕНОСТТА), подкрепен от Програма ERASMUS+ на ЕС, цели чрез разработване на иновативни подходи за обучители в местната общност да привлече и включи жени от мигрантски и малцинствени общности в различни форми ...
още...
Проект "Насърчаване на момчетата да избират професии, свързани с полагането на грижи"
/19-07-2017 /
Проект "Насърчаване на момчетата да избират професии, свързани с полагането на грижи " - JUST/2015/RGEN/AG/ROLE/9249 се изпълнява от април 2017 до септември 2019 в Австрия, България, Германия, Италия, Литва и Словения. Цели на проекта: *Идентифицир ...
още...
още Настоящи проекти
Новини от България:
Дискусионен форум, посветен на превенцията на заболяванията на репродуктивното здраве: "Бъдете най-добрите приятели на себе си!"
/08-11-2016 /
НА 7 НОЕМВРИ 2016 Г. ОТ 16.30 ДО 18.30 ч. в Столична библиотека, зала "София" се проведе дискусионен форум на тема "Превенция и борба срещу социално значимите заболявания в областта на репродуктивното здраве" с участието на проф. д-р Здравка Валерианова, ...
още...
Отпускат стипендии за жените учени в България
/08-02-2016 /
Националната стипендиантска програма "За жените в науката" в България е създадена в рамките на международното партньорство между L'ORÉAL и ЮНЕСКО. Стипендиите се връчват в рамките на това партньорство от L'ORÉAL България с подкрепата ...
още...
Как да се справим с кибертормоза? Нова обучителна страница за учители
/26-09-2015 /
Новата интернет страница CYBERHELP.EU предлага информация и готови за сваляне учебни материали, подходящи за учители и ученици от 3 до 8 клас. Материалите са посветени на темата "Кибертормоз и как да се справим с него" и биха могли да помогнат на учител ...
още...
още Новини от България