* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиАгенция за мониторинг на равнопоставеността на половетеНасилие над жени16-дневна кампанияКампанията 2005

За здравето на жените, за здравето на света: Без повече насилие
(Източник: Center for Women's Global Leadership )
25 ноември – 10 декември 2005

Насилието над жени нанася тежки травми на тялото, ума и духа и възпрепятства пълноценния живот на жените у дома и в света навън. Темата на тазгодишната 16-дневна кампания продължава миналогодишната и акцентира върху връзката между човешките права на жените, насилието над жени и женското здраве, както и върху пагубните последици, които насилието над жени оказва върху сигурността на света като цяло. 

 

Миналата година хиляди активисти по света отбелязаха 14- годишнина от започването на кампанията 16 дни срещу насилието над жени. Дейностите, извършени в рамките на миналогодишната кампания, са свидетелство за дълбочината и размаха на работата, противопоставяща се на насилието над жени като широко разпространено нарушение на човешките права, като криза на здравето на обществото и в крайна сметка като препятствие за равнопоставеността, развитието, сигурността и мира. През 2005 г. движението, целящо да елиминира насилието над жени, отвоюва нови победи. По време на срещата Пекин +10 през март Платформата за действие беше недвусмислено подкрепена и Главният секретар на Организацията на обединените нации (ООН)  Кофи Анан подчерта изключителната важност на борбата с насилието над жени и момичета при достигането на Целите на хилядолетието. В допълнение, активисти от целия свят положиха усилия проблемите на пола, включително насилието над жени, да играят важна роля в заключителния документ от Световната конференция през септември. 

 

Очертават се немалко възможности този импулс да бъде продължен и през идната година особено що се отнася до връзката между насилието и физическото, сексуалното, репродуктивното, психическото и социалното здраве на жените. Две изследвания, които се очаква да видят бял свят скоро – проучването на Световната здравна организация върху здравето на жените и домашното насилие в редица държави, както и изследването на Генералния секретар на ООН върху насилието над жени, ще осигурят на активистите нови инструменти за защита на правата на жените. Няколко събития през 2006 г., включително оповестяването на изследването от Генералния секретар пред Генералната асамблея следващия септември, ще насочат вниманието директно към правителствата и необходимостта да спазват поетите  ангажименти за елиминиране на насилието над жени. Неправителствените организации също изследват тези проблеми. Например Кампанията за защитници на човешките права на жените ще проведе консултации през декември 2005 г. относно насилието, което много от защитниците на правата на жените срещат като следствие от работата си по насърчаването на женските права и в частност сексуалните и репродуктивните права.

 

Наложително остава да се анализира връзката между насилието над жени и ХИВ/СПИН пандемията. Насилието ограничава възможността на жената да се защити срещу инфекция и би могло да изложи на риск достъпа й до важни за здравето информация и служби, включително до подлагане на тестове и лечение. Тази година темата на кампания на Програмата на ООН срещу СПИН е: ”Да спрем СПИН. Нека спазим обещанието”. Кампанията изисква от правителствата да спазят политическите си ангажименти, свързани с ХИВ/СПИН. Световният ден на борба срещу СПИН (1 декември) съвпада като време с 16-дневната кампания (25 ноември – 10 декември), което е още една възможност да се напомни на правителствата, че за да спазят обещанията си по отношение на ХИВ/СПИН, те трябва едновременно с това да изпълнят и задълженията си по елиминиране на насилието над жени. Петгодишният преглед на Специалната сесия посветена на ХИВ/СПИН на Генералната асамблея на ООН през 2006 г., както и XVI международна конференция в Торонто, Канада, посветена на ХИВ/СПИН, са сред другите международни събития през предстоящата година, които биха могли да послужат като стратегически цели при защитата на жените от насилие и ХИВ/СПИН.  В допълнение, 16-дневната кампания през 2005 г. е част от и може да допринесе за лидерството на жените в области, предложени от Глобалната коалиция за жени и СПИН на Програмата на ООН срещу СПИН и от други неправителствени организации и мрежи като предизвика повишено обществено внимание, по-ефективни служби за здравеопазване, по-силни национални политики и по-голяма правителствена отговорност за елиминиране на насилието над жени и ХИВ/СПИН.

 

За да бъде факт здравето на жените: физическо, психическо, емоционално, социално, у дома, на училище, на работа, по време на богослужение, в техните общности и нации. За да бъде факт здравето на света:  на населението, културите, околната среда, защитата на човешките права, поощряването на устойчивите решения за развитие и мира: БЕЗ ПОВЕЧЕ НАСИЛИЕ.

 

За повече информация погледнете наръчника „Предприеми действие през 2005 година”, който ще бъде на разположение през септември!

 

Свържете се с Центъра за глобално лидерство на жените, за да получите наръчника „Предприеми действие през 2005 година”:

 

160 Ryders Lane, Rutgers University, New Brunswick, NJ 08901-8555 USA; Phone (1-732) 932-8782; Fax: (1-732) 932-1180;

E-mail: cwgl@igc.org; Or to access the kit online, go to: http://www.cwgl.rutgers.edu/16days/home.html

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
16-дневна кампания
Кампанията 2006
Кампанията 2005
Кампанията 2004
Съдържание
25 ноември – 10 декември 2005
Присъедини се към 16-дневното движение!
16-дневната кампания в света
Още по темата:
Кампанията 2005
16 дни в България през 2005
16 дни в света през 2005 г.

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА