* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиАгенция за мониторинг на равнопоставеността на половетеНасилие над жени16-дневна кампания

16 дни на активизъм срещу насилието над жените
Какво представлява 16-дневната кампания на активизъм срещу насилието над жени?

16-дневната кампания на активизъм срещу насилието над жени е международна кампания, подета от Института за глобално лидерство на жените и спонсорирана от Центъра за глобално лидерство на жените през 1991 година. Участниците избрали датите – 25 ноември, Международният ден срещу насилието над жени, и 10 декември, Международният ден на човешките права, за да покажат символично връзката между насилието над жени и човешките права и по този начин да заявят, че подобно насилие се явява нарушаване на човешките права и международните стандарти. Подобна символична декларация е от особена важност, тъй като по силата на ратифицираните международни конвенции за човешки права, държавите поемат задължението да защитават човешките права и за неспазването на този ангажимент те могат да бъдат подведени под съдебна отговорност. Така с признаването на насилието над жени за проблем на човешките права, се сменя статута на насилието, основано на пол, и от междуличностен проблем той прераства в сериозно нарушение на международните стандарти, което държавите се задължават да преследват и наказват по законов път.

 

В тази връзка, приетата от Генералната асамблея на ООН през 1993 Декларация за премахване на насилието над жените се явява ключов момент за разбирането на проблема “насилие над жени”. В декларацията се заявява: “... че всяко насилие над жените представлява нарушаване на техните права и свободи”  (Declaration on the Elimination of Violence Against Women).

 

В рамките на 16-дневната кампания влизат няколко важни дати, свързани с насилието над жени, със здравето и човешките права на жените.

 

25 ноември, когато стартира кампанията, се провъзгласява за международен ден срещу насилието над жени по време на първото феминистко Encuentro, проведено в Богота, Колумбия през юли 1981 г. „Феминистките encuentros” са конференции на феминистки от Латинска Америка, които се събират на всеки 2-3 години, за да обменят опит и да обсъдят положението на женското движение на континента. Още на първата среща всички форми на домашно насилие били публично осъдени, а датата 25 ноември била избрана като възпоминание за жестокото политическо убийство на трите сестри от Мирабал, извършено на същата дата през 1960 г. „Пеперудите”, както ги наричали, били политически активистки и всепризнати символи на съпротивата срещу диктатурата в Доминиканската република по онова време. След като били многократно затваряни на 25 ноември Минерва, Патрия и Мария Тереза били убити от тайните служби, а телата им били намерени обезобразени в една пропаст. Оттогава те се превръщат в символи на народното и феминисткото съпротивително движение. През декември 1999 г., на 54 сесия на Генералната асамблея ООН 25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието срещу жени и оттогава насам минава се отбелязва под егидата на ООН. През декември 1999 г., на 54 сесия на Генералната асамблея ООН 25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието срещу жени.

 

 

Световният ден срещу СПИН се отбелязва всяка година на 1 декември и има за цел да насърчава обществената подкрепа за превенция за болестта, както и да предоставя знание и повишава общественото съзнание за ХИВ/СПИН. За първи път денят е бил отбелязан през 1988 след среща на здравните министри от целия свят, свикана, за да повиши толерантността и информацията относно СПИН пандемията.

 

На 10 декември народите и държавите по света честват приемането на Всеобщата декларация за човешки права през 1948 година. На тази повратна дата от съвременната история народите по света се събраха и декларираха политическата си решимост да заровят завинаги геноцида, на който станаха свидетели по време на Втората световна война.  Тази декларация става първият от поредица важни документи, илюстриращи постиженията на ООН и осигуряващи защитата на човешките права. Индивидите и организациите използват денят на човешките права като възможност едновременно да отбележат подписването на този важен документ и да провъзгласят принципите, които той съдържа.

 

16-дневната кампания се използва от отделни индивиди и групи като стратегия за елиминиране на всички форми на насилие над жените чрез:

  • Повишаване на съзнанието на местно, национално, регионално и интернационално ниво относно факта, че насилието, основано на пол, е нарушение на човешките права.  
  • Подкрепа на работа срещу насилието над жени на локално ниво
  • Създаване на ясна връзка между работата срещу насилието над жени на местно и международно ниво
  • Осигуряване на форум, в който организаторите да разработват и споделят нови и ефективни стратегии срещу насилието над жени
  • Демонстриране на солидарност между жените от целия свят, които работят по проблема на насилието
  • Създаване на инструменти, с които да се оказва натиск върху правителствата да прилагат на практика ангажиментите да елиминират насилието над жени

От 1991 година повече от 1,700 организации в 130 държави са взели участие в 16-дневната кампания!

 

 

 

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
16-дневна кампания
Кампанията 2006
Кампанията 2005
Кампанията 2004
Още по темата:
На фокус - 2006 г.
16-дневната кампания срещу насилието над жени се провежда за 16-ти път

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА