* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНа фокус

Обръщение на изпълнителния директор на ООН Жени по случай Международния ден на жената - 8ми март
(ООН Жени)
  "Тази година Международният ден на жените - 8 март, ще се чества в рамките на първата година от изпълнението на Програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 година. 
Равнопоставеността на половете и овластяването на жените и момичетата са основен фактор за постигане на напредък в изпълнение на програмата.  
 
В тази връзка повече от 90 правителства от цял свят откликнаха на призива на ООН Жени за по-активни действия в полза на равнопоставеността на половете в рамките на инициативата Планета 50 - 50 до 2030 година  и поеха конкретни ангажименти. 
 
На 59-та сесия на Комитета за положението на жените на ООН през 2015 година правителствата препотвърдиха единодушно Пекинската Платформа за действие. Малкият и големият бизнес пое отговорност да прилага и променя културата и практиките, чрез които да допринася за подобряване на равнопоставеността на половете. Неправителствените организации и отделни личности призоваха за дълбока и трайна промяна в полза на равнопоставеността на половете до 2030 година. При тази безпрецедентна проява на политическа воля, обратното броене към постигане на същинска равнопоставеност на половете до 2030 година трябва да започне!
 
На Международния ден на жената, ние заявяваме още веднъж ясно и категорично, че участието на жените е едно от най-необходимите условия, за да бъде наистина включваща Програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 година. Лидерството на жените все още не е достатъчно признато и техният дял в органите, вземащи решения трябва да се увеличи! 
 
Всяка от нас е нужна в своята страна, общност, организация, правителство и в ООН, за да осигурим решителни, видими и измерими действия в полза на равнопоставеността на половете. Разчитаме на ангажиментите, които вече бяха поети от правителствата и черпим сили от завещаното ни от онази малка група, отдадени и решителни жени, които присъстваха на подписването на Хартата на ООН в Сан Франциско през 1945 година. Те поставиха основите за всички нас в борбата за отстояване на женските човешки права. 
 
Участието на жените на всички нива и укрепването на женските движения, никога не е било по-критично важно, за което да работим заедно с мъжете и момчетата за овластяване на нациите да изграждат по-силни икономики и по-здрави общества. Това е начинът, по който можем наистина да направим Програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 година трансформираща и включваща. 
 
Честит Международен ден на жената! "
 
Из обръщението на изпълнителния директор на ООН Жени и заместник - генерален секретар на ООН Фумзиле Мламбо-Нгкука  по случай Международния ден на жената - 8 март 2016 г.




 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА