* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНа фокус

Как да предотвратим кибертормоза и преследването онлайн (syberstalking)?
10-01-2014   (Take back the Tech!)

Настоящият материал е разработен в рамките на кампанията Take Back the Tech!, която е насочена към потребителите на информационни и комуникационните технологии  и по-специално към жените и момичетата, с цел предотвратяване на насилието, основано на пола. 

Кампанията се провежда заедно с Кампанията "16 дни срещу насилието над жените" (от 25 ноември до 10 декември всяка година) и включва множество събития, чрез които се обръща внимание на различните аспекти на насилието над жените чрез използване на информационните технологии.

Запознайте се с него, за да разберете как можете да вземете мерки и да направите онлайн общуването си по-безопасно. Ето някои съвети и идеи за това как можете да защитите личните си данни, докато сърфирате и общувате онлайн.

Какво е кибер тормоз и преследване?

  • Изпращане на заплахи и/или неверни обвинения чрез електронна поща или мобилен телефон;
  • Заплашителни или неверни публикации в сайтове/блогове;
  • Кражба на самоличност;
  • Следене, проследяване на персоналния ви компютър;
  • Контролиране на действията ви в интернет;
  • Понякога заплахите могат да ескалират и да преминат във физическо насилие.

Всеки може да бъде преследван и тормозен онлайн, но по-голямата част от жертвите, както и в живота са от женски пол. Извършителите не са просто непознати. Те могат да бъдат техни бивши или настоящи партньори, гаджета или съпрузи. Жертвите на домашно насилие са едни от най-уязвимите групи на традиционното преследване и тормоз, така че не е изненада, че те са много  уязвими и към кибер преследването  и тормоза.

Както и при другите форми на насилие над жените, кибер тормозът се базира на властови отношения, сплашване и установяването на контрол. Ако са ви следили онлайн, знайте преди всичко, че не сте "провокирали" този тормоз !

Как можете да предотвратите някой да ви следи онлайн?

  • Бъдете внимателни каква лична информация споделяте онлайн, включително чрез електронна поща, на сайтове, в социални мрежи като Facebook и Twitter и чат стаи. Там е много лесно да се събере информация за това къде живеете, местата, където обичате да ходите и за хората, на които държите, чрез проследяване на мненията и снимките, които публикувате.
  • Създайте отделен имейл адрес за регистриране в сайтове,  социални мрежи и други.  Така ще избегнете спам и вашата лична електронна поща няма да бъде разкрита, ако съответната онлайн услугата не разполага с добри условия за поверителност.
  • Не се чувствайте длъжни да попълвате всички полета, когато се регистрирате онлайн или да предоставяте идентифицираща информация като рождена дата и място на раждане.
  • Във вашите онлайн профили на потребители,  използвайте снимки, които не идентифицират вас или вашето местоположение, за да не може да бъдете разпознати.
  • Помислете за използването на потребителски имена, които не са истинските ви имена или псевдоними.  Опитайте се да не използвате една и съща дата, като например рождения си ден за парола или като част от наименованието на електронната си поща. Вместо това, изберете имена, които са неутрални по пол и възраст. Отнасяйте се към електронните си пощи и интернет профилите си  като към  кредитната си карта, личната си карта или номера на паспорта си - МНОГО ВНИМАТЕЛНО!

 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА