* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНа фокусАрхив - "На фокус"На фокус - 2006 г.

Мъжете и жените са равни, но не и равнопоставени
(Капитал Кариери)
Фаворизацията на базата на пола е също толкова вредна, колкото и дискриминацията

Предлагаме ви резюме от експозето на Татяна Кметова, изпълнителен директор на Фондация „Център за изследвания и политики за жените“, на конференцията на „Капитал Кариери“ на тема „Управление на различията“, проведена в „Шератон“ на 21 октомври 2005 г. Текстът е публикуван в „Капитал Кариери” на 27 януари 2006 г.

 

Хората, които се занимават с управлението на персонала, имат отговорната задача да създадат благоприятен климат, който да позволи на всички служители да изявят пълноценно своите възможности. Това носи ползи както за служителите, така и за фирмата. Игнорирането на различията между служителите струва на фирмите време и пари.


Различията между служителите на основата на пола са едни от най-съществените за изграждане на благоприятен климат за работа, но същевременно са сред тези, които най-често се игнорират. Равенството и на двата пола пред закона, представителството им в икономическия, обществения и културния живот у нас се възприема като даденост. Такава е ситуацията де юре, но дали е такава де факто?

 

Пълният текст е можете да намерите на страницата на Капитал Кариери или тук.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА