* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНа фокусАрхив - "На фокус"На фокус - 2005 г.

Полът ти има значение!
Брюксел/ Будапеща, 4 Май 2005

Централна и Източна Европа е все още далеч от постигане на действителна равнопоставеност на половете, се казва в новия доклад на Институт „Отворено общество”, който се представя днес. Докато много страни от региона отбелязват своята първа годишнина като членове на Европейския съюз, докладът Равни възможности за жените и мъжете: Мониторинг на законодателството и практиката в новите страни-членки и кандидат-членките на Европейския съюз бе представен днес в Европейския парламент в Брюксел.

 

Докладът разкрива неравното третиране на жените по отношение на възможностите за работа, заплащането и политическото представителство. В България, Естония и Словакия жените получават заплати, които са 24 до 30 процента по-малко от мъжете. Значителни различия в заплащането са често срещани в целия регион.

 

Жените са също така слабо представени и в управлението. Докато жените са над 50 процента от населението на Унгария – както и в целия регион – те са само 9 процента от депутатите в Парламента. В Литва само две жени са министри в Кабинета, в Полша – една, а в Словакия изобщо няма.

 

„Тези данни показват, че трябва да полагаме по-големи усилия, за да може процесът на вземане на решения да се  съобразява със законовите инструменти на ЕС, отнасящи се към равнопоставеността на половете”, каза Зита Гурмай, депутат от Унгария в Европейския парламент и заместник председател на Комисията по правата на жените и равнопоставеността между половете, която е и домакин на събитието. „Данните от доклада също така показват, че е необходимо още работа, ако искаме да приложим на практика ангажиментите на ЕС по отношение общоприложимата политика за равнопоставеност на половете (gender mainstreaming) във всички наши политики, допълни г-жа Гурмай.

 

Докладът е инициатива на Мрежовата женска програма на Институт „Отворено общество” и бе представен от експерти и представители на НПО, които призовават правителствата на своите страни да вземат мерки по отношение съществуващото неравенство между половете в региона.

 

Роксана Тешиу, изпълнителен директор на Център „Партньорство за равенство” в Букурещ, съавтор на доклада, призовава правителството на своята страна „да предостави реални възможности на жените да дадат своя принос за икономическите и социални промени в Румъния”.

 

 

Данните и препоръките от доклада Равни възможности за жените и мъжетесе основават на мониторинг, проведен от национални експерти и местни НПО в България, Естония, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Турция , Унгария и Чехия.

 

Докладът представя съществуващите национални институционални механизми, политики и програми за насърчаване на равнопоставеността на половете и подчертава някои недостатъци. Изследването идентифицира липса на осведоменост сред жените и мъжете за това как неравенството се отразява на ежедневния им живот, както и за липсата на политическа воля да се прилагат съществуващите  национални и европейската политика за равнопоставеност между половете в отделните страни.

 

Основните препоръки към правителствата в доклада включват осъществяването на редовен мониторинг за прилагането на практика на принципа за равното заплащане както в публичния, така и в частния сектор, приемането на официална стратегия по равнопоставеността между половете от правителствата на България, Полша и Унгария, както и призив към всички правителства да се събират статистически данни дезагрегирани по пол, без които е трудно да се осъществява успешно политиката по равнопоставеността между половете.

 

Пълният доклад може да бъде намерен онлайн на www.soros.org/women.

 

Докладът за България на български език можете да намерите тук.

 

Пълен текст на прессъобщението - press_release_4_May.pdf (175.36 Kb)

 

Какво казват медиите :

 

БТА – 05-05-2005/10:24  

ЕС - равенство - доклад - България
Отворено общество разпространи доклад за равенството между жените и мъжете в новите страни членки на ЕС

 

Southeast European Times

16/05/2005

Доклад изтъква проблемите с неравенството между половете в Източна Европа

 

Radio Free Europe

Thursday, 05 May 2005
Central and Eastern Europe: Report Says Gender Gap Worsening


Inter Press Service News Agency

BRUSSELS, May 4 (IPS): New Member States Slammed over Gender Policies
Gender equality is cause for concern in many Central and Eastern European countries a year after their accession to the European Union, a report says.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Архив - "На фокус"
На фокус - 2010 г.
На фокус - 2009 г.
На фокус - 2008 г.
На фокус - 2007 г.
На фокус - 2006 г.
На фокус - 2005 г.
На фокус - 2004 г.
Още по темата:
Национална програма за мониторинг на равните възможности на жените и мъжете
Национална програма за мониторинг на равните възможности на жените и мъжете

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА