* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиАгенция за мониторинг на равнопоставеността на половетеЖенско предприемачествоЖенско предприемачество

Проект "Развитие на предприемачеството на жени в риск" със Сдружение „Интегра – БДС”
(2004 г.)
За проекта и партньорите

Насърчаването на предприемачеството на жени в риск е част от програмата на Център за изследвания и политики за жените за участие на жените в икономическото развитие на страната.

 

Основната цел на проекта е развитието на предприемачеството сред жени в неравностойно положение като начин за намаляване на бедността и безработицата, както и за повишаване стандарта на живот на целевите групи и техните семействата. Основните дейности включват предоставяне на бизнес обучение и консултации на жени в риск – самотни майки, жени с безработен партньор, млади майки, загубили конкурентноспособност на пазара на труда след период на майчинство, които желаят да започнат или да доразвият свой собствен бизнес.

 

Първата фаза по проекта – пилотно обучение в София, бе осъществена през 2003 г. от „Интегра – БДС” и програмата за микрокредитиране на жени на Софийския клон на Ситибанк. Тази програма дава възможност на успешно преминалите курса на обучение жени, които имат реална пазарна идея и са написали добър бизнес план,  да кандидатстват за заем в размер на $1500  - 2000. Заемът може да бъде използван за стартиране на нов бизнес или за разширяване на вече съществуващ такъв. Освен средства, банката осигурява безвъзмездната подкрепа от страна на своите служители. 

 

От края на 2003 г. в проекта се включиха активно Агенцията по заетостта и Фондация "Център за изследвания и политики за жените", която осигури финансовата подкрепа за провеждането на обученията през втората и третата фаза. Така проектът бе реализиран в три фази на територията на цялата страна.

 

През 2004 г. бяха проведени обучения  в 4 големи общини – Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас (втора фаза) и обучения в 4 малки общини: Трън, Правец, Долна баня и Полски Тръмбеш (трета фаза). Освен обучения, дейностите включваха и редовни консултации за стартиране и управление на свой собствен бизнес през периода на развитие чрез придобиване на специфични бизнес умения,  проучване на потребностите от допълнително обучение на целевите групи и създаване на мрежа от женски бизнес клубове за подкрепа.

 

Обучението по "Основи на бизнеса" бе в рамките на 3 учебни дни и включваше следните теми:

  • основни бизнес умения – какво означава да си предприемач;
  • бизнес план – основни насоки за съставянето му;
  • стратегическо развитие на фирмата;
  • маркетинг, реклама;
  • финансово управление;
  • правни въпроси;
  • умения за водене на преговори;
  • управление на времето;
  • риск и рискови ситуации.

 

Преминалите курса на обучение имаха възможност да кандидатстват за заем, като за целта те трябваше в определен срок да подготвят самостоятелно или с помощта на консултантите на „Интегра – БДС” своя бизнес плaн и необходимите документи . 

 

Като естествено продължение на проекта бяха организирани няколко женски бизнес клуба, като най-активен след тях е клубът в София, създаден през 2003 г.

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Женско предприемачество
Женско предприемачество
Съдържание
За проекта и партньорите
Първа (пилотна) фаза, 2003 г.
Втора фаза - Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, 2004 г.
Трета фаза - Трън, Правец, Долна баня, Полски Тръмбеш, 2004 г.

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА