* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоПрограмиАгенция за мониторинг на равнопоставеността на половетеЖени от различни етнически групиКонференции и кръгли масиПърва национална среща на жени-лидери от различни етнически групи в България

Първа национална среща на жени-лидери от различни етнически групи
31 януари и 1 февруари 2004 г., София

Нуждите и интересите на жените от различни етнически групи бяха сред темите за дискусия на проведената в началото на 2004 г. Първа национална среща на жени-лидери от различни етнически групи в България. В нея взеха участие представителки на еврейски, турски, ромски, арменски и български неправителствени организации. Гости на срещата бяха министър Филиз Хюсменова, председател на Съвета по етнически и демографски въпроси, Н.П. г-жа Севда Севан, посланик на Република Армения в България, г-жа Дани Бенвенисти – Габай, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Държавата Израел в България, както и представители на неправителствени организации, ангажирани с темата.

 

Срещата бе посветена на промените в законодателството, засягащи правата и статуса на жените в процеса на присъединяване към ЕС. Лекторите запознаха участниците в това първо по рода си събитие със законовата рамка, която гарантира равно третиране на жените и мъжете на пазара на труда. За целта бе подготвена и разпространена брошура с текстовете на Закона за защита срещу дискриминацията, Закона за социалното подпомагане и Правилника за неговото прилагане,  Закона за борба с  трафика на  хора, Закона за омбудсмана,  Националния план за действие по заетостта (в частта му за мерките, насочени към жените). Специално внимание бе отделено и на проекта за Закон за защита срещу домашното насилие.

 

Срещата се превърна в своеобразен форум за установяване на нови контакти между жени от различни етнически групи и насърчаване на бъдещи съвместни инициативи за решаване на общите проблеми.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF
Конференции и кръгли маси
Първа национална среща на жени-лидери от различни етнически групи в България
Съдържание
31 януари и 1 февруари 2004 г., София
Участници
Материали
Още по темата:
Конференции и кръгли маси
Снимки от срещата на жени-лидери от различни етнически групи

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА