* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНа фокус

29 април: Европейски ден за солидарност между поколенията
29-04-2015   (COFACE)

 

Платформата AGE Europe , Конфедерацията на семейните организации в Европейския съюз (COFACE), Eurochild , Европейското женско лоби и Европейският младежки форум се обединиха, за да отбележат заедно 29 април: Европейският ден на солидарността между поколенията и за да обърнат внимание на демографските предизвикателства и начините за преодоляването им чрез адаптиране на обществата  и засилване на връзките между поколенията в контекста на увеличаващото се застаряване в Европа.

Организациите отбелязаха, че всяко поколение има и може да има своята ключова роля в обществото и трябва да се насърчава и подпомага да я изпълнява, за да се осигури по-устойчиво бъдеще за всички нас, независимо от възрастта ни.

Солидарността между поколенията може да спомогне за намаляване на стигматизацията поради възраст и за постигане на целите на Европейския съюз за насърчаване на активното стареене в добро здравословно състояние в отговор на демографските предизвикателства. Тя може да повлияе положително за преодоляване и на други социални предизвикателства като съвместяването на семейния и професионалния живот, преодоляването на младежката безработица, посрещане на нарастващите нужди от полагане на грижи в семейството, насърчаване на равнопоставеността на половете .

Насърчаването на солидарността между поколенията означава много повече от това възрастните и децата да живеят заедно. Тя е свързана със създаването на подкрепяща икономическа и социална среда, която спомага естествено за обмяната на опит и сътрудничеството между поколенията в ежедневния им живот и оценяване на приноса на хората от всяка възрастова група в общество. Това означава преосмисляне на икономическите и социалните политики в Европа, подобряване на средата, в която възрастните хора могат да участват пълноценно в социалния живот на обществото и да имат възможности да допринасят с участието си.

“Семейството е там, където най-вече се проявява солидарността между поколенията. Семейните политики, които могат да предоставят ресурси, време и услуги за грижи на членовете му, трябва да се развиват повече в страните членки на ЕС. Когато полагащите дългосрочни неформални грижи в семейството са оставени да се справят сами и да полагат цялата грижа за своите зависими роднини, се възпрепятства тяхното социално включване, влошава се здравето им и се нарушава равнопоставеността на половете", каза Председателката на Конфедерацията на семейните организации в Европейския съюз Анеми Дрискенс.

Целият материал за медиите, вижте тук.


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА