* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Европейската резолюция за равнопоставеност и първият феминистки маршрут в София
31-03-2015   (БНР)

Необходими са повече усилия за равенството между половете и трябва да има промени в политиките, за да се постигне равенство между жените и мъжете. Това е основната препоръка в резолюцията, която преди два дена прие Европейския Парламент, с 441 гласа „за“, 205 „против“ и 52 "въздържал се". Резолюцията няма законодателен характер, но обобщава състоянието на равнопоставеността мъже-жени в ЕС и дава препоръки. Трябва  да се намали разликата в заплащането на мъжете и жените, да се премахне т. нар. „стъклен таван“ по отношение на кариерното развитие на жените, да се подпомогне икономическата независимост на жените и да се подобри балансът между професионалния и личния живот, включително по отношение на майчинството и отпуска по бащинство, както и да се защити правото и достъпът на жените до противозачатъчни средства и аборт. Всъщност всяка година Европейският парламент приема решение за оценка на напредъка в постигането на равенство между жените и мъжете. Тъкмо проблемът с неравенството между половете в едно неочаквано поле - това на историческия разказ, стана повод за първи път в България да се проведе тур сред исторически забележителности в столицата, свързани с борбата на българските жени за право на политическа изява, образование и труд. 

Първата т.н. феминистка разходка в София  беше организирана от Българска асоциация на университетските жени, по международната програма „Матилда“(MATILDA - European Master Degree in Women’s and Gender History) и организацията Билитис.

Според Стана Илиев, която отговаря за равнопоставеността на половете в организация "Билитис" винаги когато се говори за феминизъм в България остава с усещането, че феминизмът е едва ли не мръсна дума. Това е и причината Билитис да се опита да промени нагласите с този необикновен маршрут по местата наситени с история в столицата София.

Гидове на разходката бяха студенти специалност „История на жените и пола“ ОТ СУ "Св.Климент Охридски".

Проф. Красимира Даскалова  от Българската Асоциация на Университетските Жени (член на International Federation of University Women) и на Европейската платформа на жените в науката, Брюксел (European Platform for Women in Science, EPWS) също смята, че "женскят прочит" на града е сериозно подценяван до днес.

Това, което се стремим да покажем, е че жените винаги са били част от историята, но официалният исторически разказ е посторен върху политическата, дипломатическата, религиозната и военната история.И затова лесно се пренебрегват активностите и историята на втория пол, по определението на Симон дьо Бовоар  - уточни проф.Даскалова.

Повече за събитието вижте тук.  


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА