* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНа фокус

Повече от 100 000 европейци подкрепят дигиталния протест срещу тормоза и онлайн тормоза в Европа
11-06-2014  

На 11 юни 2014 година тръгва Големият поход 2014 - най-голямата дигитална кампания в Европа срещу онлайн тормоза между тийнейджъри.

Кампанията се подкрепя от стотици организации в Европа и днес ще премине като виртуален поход през уебсайтовете на неправителствени организации, медии и компании, с цел да се ентусиазират младите хора да направят заедно нещо позитивно, за да могат да сърфират безопасно, без страх, че ще бъдат тормозени онлайн.

Анкетата, проведена сред тийнейджъри и родители по повод на кампанията, разкрива, че от 2000 възрастни в Европа 34 % смятат, че тормозът сред тийнейджърите е нормален етап от тяхното израстване, а 16% от анкетираните тийнейджъри и деца, смятат, че повечето хора в техните страни възприемат тормоза като нещо, което по-скоро изгражда характера.

Тези резултати потвърждават, че болката от онлайн тормоза често остава скрита за много възрастни и деца и има нужда да се говори високо за това. За да илюстрира проблема, медийната компания M&C Saatchi създаде специално видео, с което активно се включи в кампанията.

Големият поход 2014 се подкрепя от неправителствени организации и мрежи като Родителската асоциация, която представлява 150 000 000 родители в Европа, Европейската училищна мрежа, в която участват 30 министерства на образованието от Европа, движението "Не на омразата" към Съвета на Европа, Мрежата за безопасен интернет (In Safe), Европейският младежки форум, Европейската студентска мрежа "Еразъм" и от компании като Telefonica, Disney,Talk Talk, Stardoll, M&C Saatchi.

Кампанията се осъществява по  проект "Европейска кампания за повишаване на чувствителността по отношение на кибертормоза", който се финансира по Програма ДАФНЕ III на Европейската комисия и включва девет партньора от седем европейски страни - Великобритания, Белгия, България, Гърция, Испания, Унгария и Финландия.

Координатор на проекта за България е Фондация "Център за изследвания и политики за жените".

Кампанията ще завърши с връчване на виртуална петиция на Европейската комисия с искане да бъде определен ден срещу онлайн тормоза в Европа и да се приеме законодателство, което да защитава правата на децата в Европа да сърфират в интернет без страх да бъдат тормозени.

Можете да проследите пътя на Големия поход тук .


 

 


 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА