* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Четвърта национална стипендиантска програма "За жените в науката"
03-12-2013  
ПРОГРАМА ЗА СТИПЕНДИИ НА ЖЕНИ МЛАДИ УЧЕНИ

Млади жени учени в областта на естествените науки имат възможността да кандидатстват за Национални стипендии в рамките на световноизвестната програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани от 1 октомври 2013 г. до 15 декември 2013 г., като и тази година ще бъдат присъдени две стипендии на стойност 5000 евро всяка.

Стипендиите са предназначени за млади жени учени, на възраст до 35 години, които в момента са докторанти или учени с докторска степен и искат да продължат своето научно и професионално развитие. Подробна информация за програмата, включително и формулярите за кандидатстване са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.  

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 1700 жени от над 100 държави са били подпомагани от тази инициатива, а националните стипендиантски програми се осъществяват в близо 50 държави. В България програмата стартира през 2009 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.

Всяка година се присъждат две стипендии с цел да подпомогнат млади жени учени в тяхната изследователска работа и да ги поощрят да продължат своята академична кариера в България. Чрез тази програма стипендиантите стават част от голямата международна научна общност на програмата „За жените в науката“.

Кандидатурите се оценяват от високопрофесионално жури, което се състои от водещи специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и представители на партньорите в проекта. Стипендиантите ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои през 2014 г. в София.

За глобалната програма „За жените в науката“ www.forwomeninscience.com

L’Oréal-UNESCO „За жените в науката“ е единствената глобална програма, създадена, за да подпомогне и насърчи жените да допринесат за развитието на науката в света. Програмата съществува от 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват наградите „За жените в науката“, които всяка година отличават пет водещи жени изследователки в света. Партньорството „За жените в науката“ създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които представляват бъдещето на науката. Цялата програма е отправна точка за международно научно постижение и безценен източник на мотивация, подкрепа и вдъхновение за жените в науката.

 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА