* English
* Начало
* Карта на сайта
Център за изследвания и политики за жените
CWSP.bg on Facebook
София 1000, ул. „Цар Асен” №38,
телефон: ++359 2 981 04 73, E-mail: cwsp@cwsp.bg
НачалоНовиниНовини от България

Здравният министър: Раждането вкъщи е недопустимо
(Dir.bg)
 В България няма възможности медицински специалист да присъства на раждане в домашни условия, както и да се окаже адекватна спешна помощ при усложнения. Това заяви пред журналисти здравният министър д-р Таня Андреева, която присъства на тържеството за Деня на родилната помощ в Майчин дом, съобщи БТА.

По думите й раждане вкъщи е недопустимо и не може да се насърчава такава практика.

"Всяко нещо, което законът забранява, е нарушаване на законодателството с всички произтичащи от това последици и действия", припомни Андреева.

Според нормативната ни уредба, медицински лица нямат право да оказват помощ на родилки извън болнични заведения.

Преди седмица 31-годишна родилка и новороденото й момченце бяха приети в тежко състояние в столичната АГ болница "Шейново", след като майката родила в домашни условия. Бебето бе с инфекция, цианоза и дихателна недостатъчност.

Д-р Таня Андреева каза още, че през тази година Министерството на здравеопазването ще работи по няколко национални програми, свързани с детското и майчиното здравеопазване - наблюдение и рехабилитация на недоносените, патологична бременност и по-специално бременност, придружена от рядко заболяване или социално-значимо заболяване.

"Моята голяма цел е създаване на кабинети по репродуктивна медицина, които ще бъдат и за семейно планиране, както и възстановяване на женската консултация за бременните", каза още здравният министър.

По думите й тези кабинети ще бъдат в многопрофилните болници за активно лечение, за да има максимален брой лекари от различни специалности, които ще наблюдават проблемни бременности.

 
  Назад Горе За печат Запази като PDF

© 2003, Всички права запазени
Център за изследвания и политики за жените

Влез | Контакти | Условия за ползване | Карта на сайта
Сайтът е създаден от СТРАТЕГМА